Hitta din stil

Har du sneglat på andra män och tänk att Wow, vilken cool stil och samtidigt tittat dig själv i spegeln för att se ett par blå jeans, en slapp t-shirt och en frisyr som sett sina bättre dagar? Du har en egen stil – men den är långt ifrån den du skulle vilja ha. Att hitta din stil ger dig möjlighet att skapa ett unikt uttryck för just dig och där du kan visa vem du är.

Att bygga upp en egen stil handlar om flera olika faktorer. Tid är en sådan, pengar – definitivt – en annan och en tredje är kunskap. Det senare gäller material, kunskap om mode, kunskap om färger som passar ihop och en kunskap om den egna kroppen, passformen och vilka plagg som man, helt enkelt, passar i. Många drar direkta paralleller mellan stil och plånbok. Ju mer pengar man har, desto bättre kläder kan man också unna sig och därigenom också få en schysstare stil.

Sant är att man har råd att köpa kläder av mer exklusiva material. Lika sant är dock även att dessa kläder kan vara helt fel för den egna kroppsformen. Fel kläder, fel snitt och fel passform på en exklusiv kostym för 40.000 kronor kan få denna att se ut att kosta mindre än en tusenlapp. Samma sak gäller för tröjor, byxor och skor. Pengarna spelar roll, men det är långt ifrån allt. Och, naturligtvis: en personlig stil kan heller inte köpas för pengar. Det handlar om att hitta det man själv gillar – och att få det att fungera.

Så hittar du din egen stil

En sak är viktigt att poängtera: du kommer att utvecklas och det innebär att din stil också kommer att göra det. Det handlar om en resa där du också måste anpassa dig. Visst, det kanske är så att du verkligen älskar den skatestil du hade då du var mellan 15-20 år – men passar den verkligen idag då du är i 40-årsåldern? Det kan den göra, men kanske inte rakt av.

Vår poäng med det senare är att du kan ta vissa delar av den stil du älskar och smyga in – krydda – mot den nuvarande stilen du har. Ett par coola Vans skor till din mer dressade outfit, en liten pin från det märke du älskar mest – en scarves från ett annat skatemärke placeras runt halsen? Lek, våga och experimentera.

Det handlar dessutom om att kläderna och stilen – dessvärre – också måste passas in i olika sammanhang. Skatestilen, Mods-stilen eller kanske skogshuggar- stilen kan passa i vissa yrken och i vissa sammanhang. I andra så blir det bara fel och pinsamt. I en perfekt värld så skulle man kunna klä sig hur man vill och i vilken stil som helst, men verkligheten ser annorlunda ut. Där kan de små, diskreta detaljerna ändå skapa spänning och visa vem du är.

Hitta förebilder och inspiration

Först och främst. Har du problem med att hitta din stil så kan du med fördel planka andras. Ingen gillar en kopia och tanken är inte att du ska gå omkring som ett karbonpapper. Det du däremot kan – och ska – göra är att bena ut vilka förebilder du har, och därefter se hur de klär sig. Idag finns det hur mycket inspiration som helst att hämta.

Oavsett om du gillar Brad Pitt, Harry Styles, Paul Newman eller exempelvis fiktiva karaktärer – Tom Ripley, Sebastian Flyte, Patrick Bateman – så finns det hur mycket bilder och inspiration som helst att hitta. Internet är en guldgruva.

Ta not och kolla igenom hur din största inspirationskälla kombinerar plagg, färger och hur han skapar ett personligt uttryck. Försök sedan applicera dessa lärdomar till dig själv och till den egna kroppen och garderoben. Det är roligt, det är spännande och det behöver heller inte bli så extremt dyrt. Internet är även en plats där du kan köpa plagg, kläder och olika accessoarer till bra priser i begagnat skick. Här kan Blocket, Tradera, Sellpy och Ebay nämnas som bra källor till denna typ av handel.

Stiltips man – så lyckas du

Det första man bör göra är att bygga upp en stabil bas av kläder i garderoben. Att hela tiden ha något tryggt att falla tillbaka på är viktigt. Få – om ens någon – kan gå omkring som en påfågel varenda dag. Är du inte en ung Elton John eller en aspirerande Liberace så bör du ha en bra basgarderob.

Blå jeans, svarta jeans, fina skjortor i vitt och ljusblått, en pullover av god kvalitet samt ett par sneakers kommer du att komma väldigt långt med. Adderar du till detta några fina t-shirts, några collegetröjor och kanske en bättre kostym så är du egentligen hemma. Du har en bas – nu kan du utgå från denna och jaga din egen stil. En hatt? En schysst scarves? Ett udda bälte? Det finns oändliga möjligheter.

Stiltips kvinna – hitta rätt ton

Om det är svårt för en man att hitta en egen stil så är det ofta – i motsats till vad många tror – enklare för kvinnor och tjejer. Av den enkla anledningen att det finns betydligt fler alternativ gällande olika stilar, kläder och accessoarer och att man ofta har enklare att blanda alla dessa. Det finns färre no-no´s och färre klädregler för kvinnor – givet då naturligtvis sammanhang och exempelvis skillnad mellan vardag och arbete.

Här handlar det egentligen om samma saker som för män: lägg ner tid på att hitta kläder som passar din kropp. Se till att de kläder du har också har en bra passform. Bygg upp en bra, bekväm basgarderob. Och, framförallt: våga vara nyfiken. Ta steget och våga mixa, blanda och prova dig fram. Leta upp spännande accessoarer i secondhand-butiker och blanda in mer färger i vardagskostymen.

Att hitta en egen stil tar tid, men det är en rolig resa som dessutom aldrig riktigt tar slut. Stilen följer din personliga utveckling och jakten på din stil bidrar, enligt oss, också till ditt eget välmående! Lycka till!