Varför är skönhetsoperationer så kontroversiella?

Varför är skönhetsoperationer så kontroversiella? Idag så är skönhetsoperationer och skönhetsingrepp lite av var mans sak. För bara några år sedan så var dessa ingrepp med exkluderade till kändisar och till personer med en högre inkomst. Fler väljer att, så att säga, lägga sig under kniven och få hjälp med att korrigera fel och brister på den egna kroppen. Något som inte är helt okontroversiellt.

Varför detta är en kontroversiell fråga kan man bara spekulera i. Man kan tycka att vårt progressiva samhälle borde ha en högre acceptans – och speciellt idag då så många genomför skönhetsingrepp.

Men, riktigt så är det inte. Talande är att många patienter som söker sig till behandlingar vill veta hur konvalescensen ser ut för ingreppet. Det gör man av den enkla anledningen att man vill kunna dölja att man genomfört ett plastikingrepp eller någon annan skönhetsoperation och sjukskriva sig under konvalescenstiden. Det gör man av skam och det säger ganska mycket.

Man vill operera sig eller genomgå en skönhetsbehandling i syfte att se bättre, yngre och mer välmående ut – man man vill inte skylta med detta då domen från omvärlden kan bli väldigt hård och rent av stigmatiserande.

Skönhetsingrepp är inte att jämställa med fusk

I grund och botten så handlar det om en moralisk fråga. Vi är uppfostrade med att fusk inte ska löna sig. Idrottsmän som dopar sig för att bli bättre, folk som ljuger i sina CVn eller som friserar sanningen i syfte att nå längre drabbas hårt av folkets dom i samband med att sanningen uppdagas. Frågan är om man verkligen kan ställa en skönhetsoperation jämte doping inom idrotten? Svaret är naturligtvis nej. Det handlar inte om att fuska.

Det handlar om att man gör skönhetsingrepp i syfte att må bättre och för att trivas med sig själv. Man vill öka sitt välmående. Det sker för sin egen skull och inte för – som många tror – någon annans. Därför bör också attityden förändras. Alla har ett eget val och ingen annan ska egentligen bry sig, skambelägga eller komma ridande på höga hästar i frågor som man inte har med att göra.

Misslyckade skönhetsoperationer som gått fel

Därmed inte sagt att alla skönhetsingrepp och operationer är bra och att alla är säkra. Det handlar alltid om risker. Tyvärr så sker det också olyckor i samband med ingrepp och operationer och det kan handla om att både utseendet blir vanställt och om att man också kan få men för livet – eller om att man dör. Tyvärr så är marknaden för skönhetsoperationer, behandlingar och ingrepp ganska oreglerad. Detta i kombination med att vi tenderar att välja behandlare med plånboken gör att riskerna ökar.

I många fall så säker sig privatpersoner till andra länder – ofta i öststaterna – för att utföra skönhetsoperationer. Detta då dessa kostar avsevärt mycket mindre pengar i Sverige. Tyvärr tar man en stor risk i och med detta och det finns otaliga exempel på där ingrepp gått fruktansvärt fel. Senast illustrerat av den svenska flickan som sökte sig till Polen för en bröstförstoring – ett standard ingrepp – och som gjorde det med livet som insats. Under operationen stannade hennes hjärta och hon vaknade inte ur narkosen. Detta ledde till en permanent hjärnskada. Så illa kan det gå.

Sverige då? Där är allt säkert? Även här finns risker och det är viktigt att man läser på innan. Detta även om det gäller fillers och botox och andra “säkra” behandlingar. Fillers, som får injiceras av i stort sett vilken som helst – tandläkare, skönhetssalonger, frisersalonger – kan även de ge svåra skador om injektionen sätts i exempelvis en nerv.

Man måste alltid läsa på och man måste alltid säkerställa att den klinik man väljer också sitter på den kompetens som krävs. Skönhetsoperationer och ingrepp är aldrig ofarliga och riskfria!

Svenska kändisar skönhetsoperationer

Kändisar påverkar och om kända människor väljer att operera sig så influeras även andra. I Hollywood och USA kan man se otaliga exempel på kända personer som lagt sig under kniven, som lyft sig och som valt att föryngra sitt utseende. Där är det nästan svårare att hitta personer som inte gjort detta.

I Sverige finns det också några exempel på kändisar som fått skönhetsoperationer och här är några exempel:

  • Amelia Adamo – ögonlockslyft.
  • Laila Bagge – Förstorat Läpparna.
  • Dominika Peczynski – fettsugit hakan, förstorat läpparna och sprutat in restylane i pannan för att ta bort rynkor.
  • Carolina Gynning – Bland annat lyft brösten och opererat dessa ett tiotal gånger. Något som bottnar i en misslyckad första operation.

Skönhetsoperationer – statistik och fakta

I Sverige räknar man med att det sker ungefär 25000 ingrepp årligen i syfte att förbättra utseendet. Det finns tyvärr ingen tillförlitlig statistik för detta, men det talas om att ökningen – sedan 90-talet – har legat närmare 15% varje år och där endast ekonomiska svackor bromsat utvecklingen.

De vanligaste kunderna är kvinnor. 80% av alla ingrepp och behandlingar sker på kvinnor och tjejer. 20% sker på män och killar – men där syns också en ökning som säkerligen också kommer att fortsätta. Män har börjat bli mer måna om hur de ser ut och vill, precis som kvinnor, nå sin fulla potential. Bland män syns ingrepp såsom ögonlyft, näsoperationer, fettsugningar och hårtransplantationer.

Kvinnor å sin sida väljer att operera brösten, fettsuga olika områden, genomföra bukplastik och få ansiktslyft utförda. Det överlägset vanligaste ingreppet är fortfarande bröstförstoringar, följt av fettsugning och bukplastik.