Så ökar du ditt välmående. Vi mår sämre idag än vi gjorde förr. Den psykiska ohälsan har ökat markant och särskilt oroande är det att en yngre generation mår dåligt. En paradox finns i detta. Vi har aldrig haft det bättre än nu. Detta gällande ekonomi, hot från omvärlden och i form av teknik och bättre lösningar.
Ändå mår vi alltså sämre. Vi har alla tänkbara hjälpmedel som egentligen borde göra våra liv och vår vardagar betydligt enklare. Varför är det så – och kan vi öka vårt välmående? En av de starkaste anledningarna till varför vi ser denna negativa trend handlar om stress och om press.
Vi stressar mer idag och så många som åtta av tio svenskar upplever stress i vardagen; stress av det mer osunda slaget. Bland unga finns en tydlig press att hela tiden leverera: man ska vara bäst i skolan, man måste jobba hårt för sin utbildning, man måste ta nästa steg och man måste hela tiden också tänka på framtiden.
Sociala medier bidrar till en ökad stress
Även sociala medier pekas ut som en stressande punkt för yngre – och även äldre. Kommunikationen via sociala medier bygger på att till mångt och mycket framhäva sig själv och kring hur man ser ut. Misslyckande accepteras inte på samma sätt.
Yngre människor jämför sig med varandra – och med andra i form av influencers och mer kända människor. Det skapar stress där det egna misslyckandet slår rot inombords. Man duger inte och man mår därför sämre – så är upplevelsen.
Det finns dock även en positiv sida av detta. En bra detalj är att vi de facto pratar om detta. Vi tar upp att vi mår dåligt, vi vågar blotta strupen och lägga upp psykisk ohälsa på bordet. Det gör man inte i många andra länder och i synnerhet inte då det kommer till unga personer – eller män, för den delen. Det är i grunden positivt. Genom att problem lyfts upp till ytan så kan de också lösas.
Nycklar till ökat välmående
Det finns inga quickfix på ett ökat välmående och det är också viktigt att man utgår från sig själv. Det är skillnad på att känna stress, på att uppleva en stor, osund stress i livet och på att ha psykisk ohälsa. Det senare bör man söka hjälp för och få mer avancerade och professionella verktyg att arbeta med. Stress kan reduceras och vi tänkte gå igenom några punkter kring detta och kring hur du, helt enkelt, kan öka ditt välmående.
- Kartlägg stressen och planera bättre. Vad är det som får dig att känna stress? Genom att identifiera vads om är stressande kan du också motverka och arbeta mot att hamna i dessa situationer. Skriv ned och fundera på vad du kan göra för att reducera stress – och vad som faktiskt ligger bortom din kontroll och där du behöver hjälp. Exempelvis genom andra arbetsuppgifter – eller mer tid för att klara de du har. Planering är viktigt för att minska stress. Genom att schemalägga i form av att-göra-listor så kan man skapa en mer kontrollerad vardag och få en överblick av vad man faktiskt gör – och ska göra härnäst.
- Gör bra saker. Vad får dig att må bra? Se till att avlägga tid till detta och se till att du verkligen få dessa luckor: det är där livet är! Gillar du att träna – träna! Älskar du att läsa – läs! Är det god mat i goda vänner lag som adderar guldkanten i ditt liv – bjud på det! Glöm inte bort dig själv, det är ditt liv. Eller hur?
- Ät rätt och träna. Kost och hälsa hör ihop med välmåendet. Genom att äta bättre mat så kommer du också att må bättre. Träning å sin sida är viktigare än någonsin. Vi rör oss allt mindre, men våra kroppar är fortfarande byggda för fysisk rörelse. Du behöver inte bli något styrkefenomen eller en maratonlöpare. Dagliga promenader och motionspass räcker långt. I samband med träning frigörs endorfiner som i sin tur gör dig både piggare och gladare.
- Sov. Vi behöver sömn och vi behöver en chans att ladda våra batterier. Ta din sömn på allvar och sikta på minst åtta timmar varje natt. Se till att hålla svalt och mörkt i sovrummet. Och – detta är viktigt: gör det till en mobilfri zon. Läs en bok istället. Mobilen är beroendeframkallande och den stör din sömn på ett påtagligt sätt.