Kategorier
Allmänt

Härskarteknik – lär dig genomskåda dessa

Härskarteknik som uttryck myntades under 70-talet och av den norske politikern Berit Ås. Det var hon som – tillsammans med kvinnliga kollegor – identifierade olika härskartekniker som använts mot dem och i syfte att förminska deras insatser samt för att hindra deras utveckling.

Härskarteknik var där och då mest inriktat av män mot kvinnor, men genom åren har vyerna kommit att vidgas kring detta. Det handlar om att härskarteknik används av i stort sett alla och i mer eller mindre form.

För det mesta så sker det omedvetet, men det finns givetvis också den mer systematiska användningen av härskarteknik – den som kan angränsa till det man kallar för arbetsplatsmobbning. Det är viktigt att lära sig att identifiera när en härskarteknik används. Detta oavsett om den riktas mot en själv personligen eller om det handlar om att den används mot någon annan – exempelvis en kollega.

Exempel på olika härskartekniker

Kan man identifiera när en härskarteknik används så kan man också säga ifrån och konfrontera den som utför handlingen. Genom att peka på elefanten i rummet så kan också användandet av härskartekniker upphöra – det är av den anledningen man ska lära sig att se igenom när en sådan används. Hur kan då härskarteknik te sig? Det finns sju olika varianter, men vi tänkte här titta närmare på de tre vanligast förekommande och ge exempel på dessa.

  • Osynliggörande. Denna härskarteknik bygger på att en person inte blir sedd eller hörd. Du säger någonting under ett möte, men ingen verkar lyssna och alla fortsätter precis som det du sa inte hade något substantiellt värde. Denna typ av härskarteknik kan bemötas genom att man tar plats – antingen med kroppen eller med rösten.
  • Förlöjligande: Det skämtas om utseende, om hur man låter och om vad man har exempelvis på sig för kläder. Skrattar man inte med så är man en torris som inte tål ett skämt och som därigenom inte smälter in i gänget eller i den företagskultur som råder. Bemöt detta genom att säga ifrån. “ Vänta här, nu skrattar ni bort en sak som faktiskt är väldigt viktig för mig “.
  • Undanhållande av information. Alla som är kallade på mötet har full koll på vad som ska avhandlas och vet exakt vilka siffror och ämnen som kommer att diskuteras. Alla – utom du. Detta får dig att framstå som oengagerad, som lat och som passiv. Och, det gör det också svårt för sig att motsätta dig – eller godkänna – vissa förslag då du saknar underlag. Denna härskarteknik kan bemötas genom att du helt enkelt kräver att få komplett information och samma möjligheter att läsa på som alla andra. Mötet får, helt enkelt, skjutas på till dess att du fått informationen i fråga.